Our Philosophy
EXCLUSIVELY MANUAL HARVESTING
We harvest exclusively by hand, in order to preserve the quality of our grapes right up to the press. Each plot is harvested at optimum maturity to create the purest wines and produce a wide variety. The selective sorting of the grapes is done in the vineyard by our pickers and the grapes brought are directly poured into the press in whole bunches.
Reduced yields
The quality of our wines does not depend only on the soil, but also on the cut and strict disbudding of each of our plots to have yields between 30 and 60 hectoliters per hectare depending on each of our area. We therefore carry out a Poussard Guyot pruning on our entire vineyard. We twist our branches to distribute the sap flow and optimize bud growth. We select the buds and thus voluntarily reduce the yields of our vines.
RESPECT FOR THE LIVING
We work our vines with respect for the environment and in a sustainable manner. Our production conditions are optimal for obtaining excellent grapes, stabilizing volumes according to climatic hazards and thus allow us to preserve the plant capital of each of our vines.
ORGANIC AGRICULTURE
Wine and the environment are closely linked for us, as are ecology and tradition, grass and the strength of the sun, innovation and oenology. We work with respect for nature and the people who shape our vines, and this since the creation of the estate in 1860.
La réduction des rendements
La qualité de nos vins ne dépend pas uniquement du sol, mais également de la Taille et de l’ébourgeonnage strict de chacune de nos parcelles pour atteindre des rendements entre 30 et 60 hectolitres par hectare en fonction de chacune de nos parcelles. Ainsi nous effectuons une taille guyot double Poussard sur l’ensemble de notre vignoble. Nous torsadons nos branches à fruit pour répartir le flux de sève et optimiser la pousse des bourgeons. Nous sélectionnons les bourgeons et réduisons ainsi volontairement les rendements de nos vignes.
Le respect du vivant
Nous travaillons nos vignes dans le respect de l’environnement et de manière durable. Nos conditions de production sont optimales à l’obtention d’excellents raisins, à la stabilisation des volumes en fonction des aléas climatiques et permettent ainsi de préserver le capital plante de chacune de nos parcelles.
DES VENDANGES EXCLUSIVEMENT MANUELLES
Nous vendangeons exclusivement à la main, afin de préserver la qualité de nos raisins jusqu’au pressoir. Chaque parcelle est vendangée à maturité optimum pour créer les vins les plus purs et produire une large diversité. Le tri sélectif des raisins est fait à la vigne par nos vendangeurs et les raisins apportés sont directement versés dans le pressoir en grappes entières.
L’agriculture biologique
Le vin et l’environnement sont pour nous étroitement liés comme le sont aussi écologie et tradition, enherbement et force de l’ensoleillement ou encore innovation et œnologie. Nous travaillons dans le respect de la nature et des Hommes qui façonnent notre paysage, et cela depuis la création du domaine en 1860.
CREATE WINES THAT REFLECT THEIR TERROIRS
Our expertise
White wine making
The grapes for white wines are pressed into a whole cluster by a pneumatic press to gently extract the juice. The musts are then brought to the cellar by gravity to begin the alcoholic fermentation. The wines are aged on fine lees until bottling and filtration.
Red wine making
Our red wine making is distinguished by the destemming of the grapes and the maceration of the berries to extract the tannins and colors. After alcoholic fermentation and pressing, we carry out the malolactic fermentation in stainless steel vats and barrels. These pieces are selected by our Burgundian cooper according to each vintage. Our Reds benefit from an aging of 12 to 24 months.
Sparkling wine making
Our House is a pioneer in the development of Crémants in Alsace, these sparkling wines rub shoulders with Champagnes in the production method. For almost 50 years, the development of our crémants has been reflected in patience. Time to age, assemble, let become great Alsace crémants where respect for nature, passion and sobriety are restored in each of our bottles.
Wine on tap
With a new reception area and freshly renovated cellars, Maison Jean Huttard presents its new concept of ecological, sustainable distribution that promotes local consumption: “wines from the tap”.
Orange wine making
Commonly called orange wines or maceration wines, these cuvées are made from white grapes vinified like reds. This ancestral technique allows an extraction of tannins, colors and bitters for better wine preservation and adaptation to global warming. The white grapes are therefore brought whole to our cellar. This is followed by the choice of Antoine to separate the berry or not from the stalk and we begin the skin macerations in our vat. After a few weeks, we press the berries and begin aging in the cellar.
Notre savoir Faire
Vinification des Blancs
Les raisins pour les vins blancs sont pressés en grappe entière par un pressoir pneumatique afin d’extraire doucement les jus. Les moûts sont alors apportés en cave par gravité pour commencer la fermentation alcoolique. Les vins sont élevés sur lies fines jusqu’à la mise en bouteille et la filtration.
Vinification des rouges
Notre vinification des rouges se distingue par l’égrappage des raisins et par la macération des baies pour extraire les tanins et les couleurs. Après la fermentation alcoolique et le pressurage nous effectuons la fermentation malolactique en cuve inox et en barrique. Ces pièces sont sélectionnées chez notre tonnelier bourguignon en fonction de chaque millésime. Nos Rouges bénéficient d’un élevage de 9 à 18 mois.
Vinification des Crémants
Notre Maison est pionnière dans l’élaboration des Crémants en Alsace, ces effervescents côtoient les Champagnes dans la méthode d’élaboration. Depuis presque 50 ans, l’épanouissement de nos crémants se traduit par la patience. Le temps d’élever, d’assembler, de laisser devenir de grands crémants d’Alsace où le respect de la nature, la passion et la sobriété sont restitués dans chacun de nos flacons.
Les vins à la tireuse
Avec un nouvel espace d’accueil et des caves fraichement rénovées, la Maison Jean Huttard présente son nouveau concept de distribution écologique, durable et valorisant une consommation locale : « les vins à la tireuse ».
Discovering our terroirs
Our wines reflect the exceptional terroirs which bring complexity, balance, robustness and elegance. These Places have been valued in our cellar for several generations. Adaptation, rigor, excellence and thoroughness define the work carried out in the vineyard as well as in the cellar to bring the most beautiful Alsatian terroirs to your table.